De volgende generatie van Wi-Fi is hier, en ja, het is beter dan Wi-Fi 6E, maar er is nog maar weinig reden om meteen een nieuwe router te gaan zoeken. Bij https://dewifispecialist.nl/ weten we alles over Wi-Fi 7.

Tijd om je browsers te wapenen, mensen – Wi-Fi krijgt binnenkort weer een upgrade. Dat klopt: ongeveer vier jaar na de introductie van Wi-Fi 6 en twee jaar na de komst van Wi-Fi 6E, neemt Wi-Fi 7 het stokje over. En als iemand die zijn carrière begon met het reviewen van routers, ben ik het beu.

Maar serieus – Wi-Fi 7 zou een nog grotere snelheidsboost kunnen bieden dan Wi-Fi 6E, mede dankzij de ruimte op de 6GHz-band die 6E heeft ontgrendeld. Het zou ook andere trucs moeten inzetten om de snelheid te verhogen en nieuwe manieren bieden om interferentie te verminderen en de latentie van je netwerk te verlagen.

Klinkt dit allemaal bekend? Waarschijnlijk omdat de grote kenmerken van zowel Wi-Fi 6 als Wi-Fi 6E hun vermogen waren om interferentie te verminderen en – vooral in het geval van 6E – de verhoogde snelheid (mits je een compatibel apparaat hebt).

Het goede nieuws is dat Wi-Fi 7 nog steeds prima werkt met je oudere spullen.

Als je niet blij bent met het idee om al je apparaten te vervangen voor de belofte van een stabiel netwerk, is het goede nieuws dat Wi-Fi 7 nog steeds prima werkt met je oudere spullen. En naarmate je in de toekomst je telefoons, computers en andere draadloze gadgets vervangt door apparaten die de nieuwe standaard ondersteunen, zullen bepaalde dingen veel beter worden. Of je nu meteen een Wi-Fi 7-router moet kopen of moet wachten, is een andere vraag.

Wat is Wi-Fi 7?

Je kunt Wi-Fi 7 beschouwen als wat Wi-Fi 6 was voor Wi-Fi 6E. Het werkt nog steeds op de 2,4 GHz, 5 GHz en 6 GHz banden, net als Wi-Fi 6E, maar het verbetert de zaken door meer potentiële bandbreedte aan te bieden (snellere downloads), verbindingen over banden te bundelen (snellere downloads en meer stabiliteit), en meer signaalmodulatietrucjes te gebruiken voor het omgaan met congestie.

Het meest directe voordeel van Wi-Fi 7 is eigenlijk de rauwe snelheid.

Dus Wi-Fi 7 zal eigenlijk sneller zijn?

Ja, dat zal het. Volgens Intel zou een “typische” Wi-Fi 7-laptop een “potentieel maximum” van bijna 5,8 Gbps kunnen halen – dat is theoretisch, maar zelfs de helft van dat aantal zou extravagant zijn voor de meeste mensen.

Wat maakt het grotendeels sneller is kanaalbandbreedte, ofwel de grootte van de pijp waar data doorheen wordt geduwd.

Wi-Fi 7 verdubbelt de maximale kanaalbandbreedte naar 320 MHz, vergeleken met de 160 MHz die je zou kunnen krijgen op betere Wi-Fi 5, 6 en 6E-routers. Het is een grotere pijp en er past meer data in. Dat is vrij eenvoudig, hoewel alleen de 6 GHz-band deze grote kanalen ondersteunt – er is niet genoeg ruimte op de 5 GHz-band.

Het nieuwe spec ondersteunt ook het combineren van banden tot een enkele verbinding met een functie genaamd Multi-Link Operation (MLO).

Als een ruwe oefening betekent dat als je bijvoorbeeld een bestand met 1 Gbps kunt downloaden op de 6 GHz-band en op de 5 GHz-band met 700 Mbps, het combineren van de twee je tot 1,7 Gbps zou kunnen brengen. Het betekent ook dat als een van die verbindingen om wat voor reden dan ook stopt met werken, je apparaat gewoon kan terugschakelen naar de andere. Hoe goed dit in de praktijk werkt, moet nog blijken wanneer we Wi-Fi 7-routers en -apparaten samen gaan testen.

Wi-Fi 7 verdubbelt ook het aantal MU-MIMO-spatiale streams: gelijktijdige streams naar en van andere apparaten. Wi-Fi 6 ondersteunt 8 x 8 MU-MIMO, wat betekent dat een router met acht antennes met acht apparaten kan praten (of één apparaat met acht antennes) en maximaal acht gelijktijdige streams naar elk apparaat kan verzenden. Voor Wi-Fi 7 is het 16 x 16, maar word niet te enthousiast. Consumenten-Wi-Fi 6E-routers, zelfs prijzige zoals Netgear’s Nighthawk RAXE500, bieden over het algemeen 4 x 4 MU-MIMO, ondanks dat de 6E-standaard tot meer in staat is. Het is ook moeilijk om telefoons, laptops en andere Wi-Fi-apparaten te vinden die beter presteren dan 2 x 2 MU-MIMO.

Zal Wi-Fi 7 mijn slimme huis betrouwbaarder maken?

Het slimme huis is in de loop der jaren beter geworden, maar apparaten kunnen nog steeds traag zijn of zelfs niet reageren in een drukke draadloze omgeving. Er zijn functies in de Wi-Fi 7-specificatie die hier op den duur bij kunnen helpen.

Een van de grote bottlenecks bij draadloze transmissie is airtime – als de router te druk is met praten met één of meer apparaten (afhankelijk van de gebruikte standaard), dan moeten anderen die aandacht willen hebben wachten tot het klaar is. Het gebeurt in schamele fracties van een seconde, maar met genoeg netwerkverkeer kan die tijd oplopen. Als je slimme huisapparaten traag zijn, kan een reden zijn dat ze gewoon op hun beurt wachten.

Wi-Fi 7 probeert dit te compenseren door extra gegevens in wat een draaggolf wordt genoemd te persen, met behulp van een techniek genaamd OFDMA. Wi-Fi 6E doet dit ook, maar interferentie kan ervoor zorgen dat het niet alle gegevens van die golf gebruikt, zelfs als de interferentie niet meer dan een stukje ervan bezet. Wi-Fi 7 negeert de interferentie in feite en plaatst de rest van de gegevens op de vrije delen, zoals een rivier die om een rots heen stroomt en aan de andere kant weer samenkomt.

Helaas is OFDMA niet achterwaarts compatibel met oudere apparaten, dus wanneer een Wi-Fi 7-router een slimme thuisapparaat tegenkomt dat alleen Wi-Fi 4 gebruikt, bijvoorbeeld, ontmoet het apparaat dat standaardsmogelijkheden gebruikt – dus iedereen moet weer in de rij wachten. Dus ja, Wi-Fi 7 kan je slimme huis helpen beter te worden, maar dat zal pas gebeuren als je alles naar de nieuwe standaard hebt overgezet – ervan uitgaande dat het niet allemaal Matter-over-Thread gebruikt tegen die tijd, als dat ooit gebeurt.

Waar zal Wi-Fi 7 nog meer goed voor zijn?

Mesh-systemen kunnen een geweldige manier zijn om Wi-Fi-dekking door je hele huis te krijgen. Maar op dit moment vertrouwen ze op een enkele draadloze verbinding voor backhaul – de draadloze of bedrade verbinding tussen mesh-nodes – wat lastig kan zijn als die band druk wordt, waardoor de router moet overschakelen naar een andere band, wat op zijn beurt de doorvoer kan beïnvloeden terwijl het systeem zijn backhaul-verbinding herbouwt. Volgens de website van Asus zou een Wi-Fi 7 mesh-systeem via MLO “vrij kunnen schakelen tussen banden”, wat leidt tot geen zichtbaar verlies van verbinding.

Je zou ook minder vertraging op je netwerk kunnen zien dankzij MLO en OFDMA in Wi-Fi 7. De mogelijkheid om tegelijkertijd met meerdere banden verbinding te maken, gecombineerd met geavanceerde signaalmodulatie, betekent dat er mogelijk minder gelegenheden zijn waarop je apparaten in de rij staan voor andere verzoeken op je netwerk om te verwerken.

Wanneer krijg ik Wi-Fi 7 in mijn apparaten?

Zoals ik hierboven al zei, kun je nu Wi-Fi 7-routers kopen. Maar je zou niet meteen naar buiten moeten rennen om er een te halen – slechts een handvol apparaten kan de standaard ondersteunen, die nog niet eens officieel is afgerond.

De chips zijn er echter al. Qualcomm’s FastConnect 7800 mobiele draadloze chipset werd uitgebracht in 2022 en zit zelfs al in sommige telefoons, zoals de Samsung Galaxy S23 Ultra, hoewel Samsung Wi-Fi 7 zou moeten inschakelen voor die telefoons om het te ondersteunen.

Je zult ook Wi-Fi 7-compatibiliteit vinden in de 16-inch Acer Swift Edge-laptop, en de BE200 Wi-Fi 7-netwerkkaart van Intel wordt verwacht vóór het einde van 2023 uit te komen. Andere computers die de standaard ondersteunen, zouden het komende jaar van de andere grote fabrikanten moeten verschijnen.

De voorbehouden

Dit zijn de vroege dagen, en de meeste voordelen van Wi-Fi 7 zullen pas worden gevoeld wanneer fabrikanten beginnen over te stappen, wat tijd kan kosten. Je kunt nog steeds volop producten vinden die eindigen bij Wi-Fi 5. Tenzij je absoluut aan de bleeding edge wilt zijn, zijn er echt geen praktische redenen om meteen in de bijgewerkte specificatie te duiken met een nieuwe router.

Dit geldt vooral omdat, op het moment dat ik dit schrijf, de Wi-Fi 7-standaard nog niet is aangenomen door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), dus routers die beschikbaar zijn vóór die tijd kunnen belangrijke functies of optimalisaties missen. Sommige van de functies, zoals de verdubbelde kanaalbreedte, bieden concrete, bekende voordelen. Andere, zoals MLO, zijn veelbelovend maar nieuw en zijn nog niet echt onafhankelijk getest.

Ten slotte zullen de vroege routers, naar alle waarschijnlijkheid, enkele van de duurste zijn die ooit zijn uitgebracht. Het Eero Max 7 mesh-systeem bijvoorbeeld, wordt verwacht geprijsd te worden net onder de $1,700 voor een pakket van drie wanneer het beschikbaar is.

Dus moet ik nu een Wi-Fi 7-router kopen of wachten?

Als je hoopt dat Wi-Fi 7 je hele netwerk zal repareren, moet je wachten. Met de specificatie onvolledig en zo weinig apparaten die het ondersteunen, zou je maanden of zelfs jaren geen voordeel zien.

Het is ook een goed idee om te wachten tot de specificatie is afgerond en de Wi-Fi Alliance begint met het certificeren van Wi-Fi 7-routers – op die manier weet je dat het volledig voldoet aan de afgewerkte standaard. Tot die tijd zijn die routers waarschijnlijk te duur, met draadloze apparaten die hun fancy functies ondersteunen te weinig om de kosten te rechtvaardigen.

Bron: De Wifi Specialist