ICT, Wat is het?

ICT staat voor Informatie Communicatie Technologie. ICT verwijst naar elk apparaat of systeem waarmee het opslaan, ophalen, manipuleren, verzenden en ontvangen van digitale informatie. Bijvoorbeeld, personal computers, digitale televisie, e-mail, robots. Het bestaat uit 6 componenten.

ICT-hardware omvat:

  • Computers
  • Scanners
  • Digitale camera’s.
ICT

ICT-software omvat:

Standaard kantoortoepassingen – Belangrijkste voorbeelden

Tekstverwerking Bijv. Microsoft Word: Brieven, rapporten enz. schrijven

Spreadsheets Bijv. Microsoft Excel; analyseren van financiële informatie; berekeningen; maken van prognoses modellen enz.

Databasesoftware Bijv. Oracle, Microsoft SQL Server, Access; beheren van gegevens in vele vormen, van basislijsten (bv. klantcontacten) tot complex materiaal (bv. catalogus)

Presentatie software. Bijv. Microsoft PowerPoint; presentaties maken, hetzij rechtstreeks met behulp van een computer scherm of dataprojector. Publiceren in digitaal formaat via e-mail of internet

Desktop publishing Bijv. Adobe Indesign, Quark Express, Microsoft Publisher; produceren van nieuwsbrieven, tijdschriften en andere complexe documenten.

Grafische software Bijv. Adobe Photoshop en Illustrator; Macromedia Freehand en Fireworks; creëer en bewerken van afbeeldingen zoals logo’s, tekeningen of foto’s voor gebruik in DTP, websites of andere publicaties 

Gespecialiseerde toepassingen – Voorbeelden

Boekhoudpakket Bijv. Sage, Oracle; beheren van de boekhouding van een organisatie inclusief inkomsten/verkoop, aankopen, bankrekeningen enz. Er is een breed scala aan systemen beschikbaar, variërend van van basispakketten voor kleine bedrijven tot geavanceerde pakketten voor multinationals. voor multinationals.

Computer Aided Ontwerp Computer Aided Design (CAD) is het gebruik van computers ter ondersteuning van het ontwerpproces. Er bestaan gespecialiseerde CAD-programma’s voor vele soorten ontwerpen: architectuur, engineering, elektronica, wegenbouw 

Klantrelatiebeheer (CRM) Software waarmee bedrijven hun klanten beter kunnen begrijpen door gegevens over hen te verzamelen en analyse van gegevens over hen, zoals hun product voorkeuren, koopgewoonten enz. Vaak gekoppeld aan softwaretoepassingen voor bijvoorbeeld callcenters en klantenkaarten.

Wat is een systeem?

We gebruiken systemen in het dagelijks leven. Het is een manier om dingen te doen. Bij alle systemen is er sprake van invoer, proces en output. Er zijn vele soorten systemen – niet alleen ICT-systemen. We hebben bijvoorbeeld allemaal een zenuwstelsel systeem en u zit in een onderwijssysteem. Onze huizen hebben sanitair en elektrische systemen.

ICT

Wat is een ICT-systeem?

Als een systeem een manier is om iets te doen, dan is een ICT-systeem een manier om iets te doen met behulp van ICT. Deze worden gebruikt in vele vormen in het dagelijks leven, van de agenda en het organiseren van reparaties van mobiele telefoon tot de appèl op een school.

Bedrijven hebben veel verschillende ICT-systemen nodig, waaronder:

  • Systemen voor het betalen van personeel (loonlijstsystemen)
  • Systemen voor voorraadbeheer
  • Systemen voor orderverwerking
  • Inkoopsystemen
  • Boekhoudsystemen
  • Bersoneelssystemen
  • E-commercesystemen
  • Banksystemen.

Wat hebben alle systemen gemeen?

Alle systemen omvatten de drie stappen invoer, verwerking en uitvoer. ICT-systemen zijn systemen waarbij de output van het systeem rechtstreeks naar een mens of naar een ander ICT-systeem gaat.

Input – het vastleggen of invoeren van gegevens. In veel gevallen zal dit het invoeren van gegevens via het toetsenbord, maar er zijn vele andere snellere en nauwkeurigere methoden, zoals streepjescodes, scannen, enz. De invoer houdt in dat de gegevens worden omgezet in een vorm die door de computer kan worden verwerkt. De gegevens moeten gecodeerd worden.

Verwerking – het uitvoeren van acties op de ingevoerde gegevens. Dit omvat het uitvoeren van berekeningen, zoeken, sorteren, ordenen, presenteren, converteren, overbrengen, dassificeren, enz.

Output – dit zijn de resultaten of de informatie die wordt geproduceerd nadat de gegevens zijn verwerkt. Alle informatiesystemen produceren output.